dissabte, 21 de desembre del 2013

Pau Casals i El Pessebre-1

Programa 238

Les dates nadalenques i una certa informació llegida casualment, m'han fet recordar que aquest programa tenia un deute pendent: Pau Casals.

Va ser, sense cap mena de dubte -i ho és encara- el músic català més internacional que hi ha hagut mai. Sense perdre-li el respecte a gent com Granados, Falla i algú més, la seua personalitat multifacètica com a intèrpret genial, que fins i tot va variar la tècnica amb la qual es tocava el cello, la seua tasca compositiva i el seu compromís cívic permanent fins a l'ùltim instant de la seua vida, fan d'ell un personatge de coneixença imprescindible per a tots els qui ens sentem lligats a la música i la cultura catalanes.

La història del naixement de la idea i composició de l'Oratori "El Pessebre" al llarg de ni més ni menys que quinze anys, fan  d'esta obra cimera de la seua producció una fita imprescindible de visitar per part d'aquest programa.

Amb textos del seu amic íntim Joan Alavedra, originats per una tendra anècdota familiar, va ser l'obra que va omplir pràcticament la segona meitat de la seua llarga vida que, lamentablement, no es va veure culminada, per un any, per un retorn a la seua estimada i enyorada Catalunya, a la qual va jurar no tornar mentre la sangonosa dictadura de Franco estiguera dempeus. Tot un exemple de coherència i compromís cívic.

Escoltarem l'obra completa, pràcticament, repartida en dos programes.