dissabte, 14 de març del 2015

Ovidi Montllor, vint anys de vacances


Programa 286

Mai, probablement, per a la gent valenciana, una efemèride haja tingut tant de sentit per celebrar-se. El vintè aniversari de la desaparició de l'alcoià Ovidi Montllor és un bon moment per girar el cap, mirar enrere i valorar l'enorme grandària de la seua petjada en la vida artística i cívica de totes les terres de parla catalana, encara que, per a ell, la seua pàtria, la seua autèntica i petita pàtria, tenia tan sols un nom, Alcoi.
Ara que, amb motiu d'aquest vintè aniversari de la seua "anada a fer vacances", s'ha alliberat una gran quantitat de testimonis, filmacions d'actuacions i documentals sobre la seua vida, no ens queda més remei que recomanar-vos que, a part de la tria d'enllaços que us pose ací avall, cerqueu per la xarxa i copseu, amb l'inevitable fredor i sensació d'allunyament que dóna el fet d'una filmació, l'enorme calidesa humana i la inabastable altura artística com a cantant, recitador-recuperador de poesia i actor de l'Ovidi.
Encara se'm fa un nus a la gola quan recorde el moment en què una amiga em va dir. "Enric, l'Ovidi se'ns va". Encara es reprodueix la mescla de ràbia, tristesa i decepció profunda que em va envair en aquell moment. L'inevitable d'una pèrdua que jo -i molta gent de la meua generació- sentien com un mena d'orfandat. Hi havia, i encara hi ha, tota una sèrie de cantants, poetes, actors, etc., què fan un paper important, però el forat que omplia l'Ovidi ni hi havia, ni hi haurà cap altre persona que el puga omplir.
Ovidi, company, amic -si em puc permetre aquesta confiança-, quan penses tornar de les teues vacances?
Enllaços d'interés:
Ovidi per Ovidi (Material i documental de la TV3)
Ovidi Montllor.com (Recull de documentació vària)
Ovidi al You Tube 

P.S.: Soc conscient que aquest és un programa
«off» dintre de la temàtica habitual del programa, però,
perdoneu-me, necessitava fer el meu petit homenatge a aquest
«homenot» que diria el Pla. No podia deixar-ho córrer.