dijous, 22 d’octubre del 2015

Marian Rosa Montagut: "La llibertat de l'artista té un preu" - i 3

Programa 310

La conversa amb la Marian Rosa Montagut es podria perllongar de manera indefinida car les seues tasques en el món de la música, com ja varem comentar, no sols es limiten a la interpretació. Fins i tot m'atreviria a dir que  el plaer que ella confessa que experimenta quan interpreta, tant a l'escenari com a la solitud de sa casa, qualsevol música, segurament s'iguala amb el que experimenta quan, regirant en qualsevol biblioteca, església o arxiu, troba un paper que, com ella diu, "està mig trencat pels doblecs, demostració que ha estat molt utilitzat fa anys" o quan, pel contrari, troba una partitura que, feta per encàrrec per a una celebració o acte concret, no ha estat interpretada més que una sola vegada i pensa que cal "treure-la a la llum", que més gent, ara, avui, la puga fruir.

Un món calidoscòpic el de la Marian i els seus "companyes i companys de fatigues" on no s'exclou una futura inclusió en la música contemporània, encara en projecte. La llibertat de creació és per a ella com l'aire; ja ho va comentar en explicar perquè va deixar el piano pel clavicordi i al programa de hui.

La música que escoltarem pertany a un disc anomenat "Bárbaro" amb peces de Francisco Fernández Illana i Francesco Corradini, un italià que va fer fortuna a estes terres hispàniques amb les seues òperes. Un disc alegre, "popular", fàcil d'escoltar, on es contrasten dues formes de fer música en temps de transició d'estils.

En aquests moments "Harmonia del Parnàs" està fent concerts amb algunes músiques d'autors llatinoamericans -entre d'altres- com el que podeu escoltar ací.

Si en voleu escoltar més coses de l'Harmonia de Parnàs,  sols teniu que punxar aquest enllaç del Youtube, encara que jo recomane fer-se amb alguns dels seus disco-llibres, on la música del disc va acompanyada de amplis i documentats textos de la Marian que ajuden molt a la seua comprensió i escolta.

Però açò no acaba ací, car de projectes en té milers. Esperem assabentar-nos en el seu moment. Ja vos ho contarem perquè li pense seguir la pista a esta valenciana de Benifaió per la qual el món de la música no coneix límits.