dijous, 31 de març del 2016

Del rock a la música culta sense xarxa: Frank Zappa, i 2

Programa 332

Si heu llegit algun dels enllaços del programa anterior dedicat a Frank Zappa, de segur que no vos estranyarà gens que, en aquest darrer programa, us comentem i posem música feta amb el Synclavier.

Artefacte de la primera generació dels sintetitzadors, per la no existència dels quals es lamentava i sospirava Varèse, Frank Zappa va tindre la sort de nàixer uns quants anys més tard i va poder treballar amb la llibertat que l'existència d'aquests instruments electrònics li dóna al creador, alliberant-lo dels problemes que a la "nova música" que ell i molts altres imaginaven llavors, li provocava l'existència "sols" dels instruments clàssics de les orquestres convencionals fins aquell moment.

Sons nous, imitació d'instruments existents, manipulació de la música fins uns límits inimaginables uns anys abans, varen donar-li a Zappa l'oportunitat de desplegar tota la seua creativitat. ,

Cal dir que gent com Boulez, al seu IRCAM, experimentaven amb tot allò que es podia trobar, però l'aparició dels sintetitzadors en aquell moment va generalitzar l'ús de la manipulació electrònica de la música fins uns límits insospitats i posant eixes eines a l'abast de tothom i no sols de les poques persones privilegiades que passaven, normalment becades, per l'IRCAM.

Eixa és la música que, fonamentalment, aneu a escoltar hui. Música pensada per a ser interpretada amb eixos nous instruments musicals què, a més, alliberen al músic de les dependències d'altres intèrprets per a fer realitat sonora la seua música, exactament tal i com sona al seu cap.

Hui en dia l'utilització de l'electrònica i la seua estreta aliança amb els ordinadors ha estés a tots els camps de la música (pop, rock, jazz, "culta", etc.) eixa llibertat creativa. Per una vegada, almenys, la tècnica realment ha ajudat la gent creativa. Imagineu què podrien haver fet gent com Mozart o Beethoven si hagueren nascut dos segles després... ;-)

Ací podeu escoltar algunes coses més de Zappa amb el seu Synclavier