dijous, 26 de maig del 2016

Discantus: un viatge des del segle XVI al XX

Programa 339

Quan un músic arrisca, com és el cas de Perico Sambeat, eixe risc se li pot girar de cara o, pel contrari, quedar com un intent fracassat.El valencià de Godella, a estes altures, ja n'ha fet molts assajos i, generalment, li han eixit prou bé. Aquest és el cas.

"Discantus" és el nom del disc gravat en directe entre el Perico i el Cor de Cambra Lluís Vich, amb músiques -majoritàriament- del Misteri d'Elx, d'autoria coneguda, o atribuïda, a Ginés Pérez de la Parra, músic oriolà nascut el 1548 d'obra prolífica per vàries seus eclesials i al qual se li atribueixen moltes contribucions al monument de la música valenciana.

La paraula "Discantus" té significats que varien lleugerament al llarg del temps i de les innovacions de la música. En definitiva es refereixen a variacions melòdiques què, de forma variable segons el moment, porten a improvisacions o variacions sobre la melodia original, enriquint-la i obrint pas a la polifonia que en els segles posteriors va esclatar.

Doncs bé, el Perico Sambeat, l'any 1997, es va atrevir a "discantar" per sobre de la música del segle XVI que interpreta el Cor de Cambra Lluís Vich.

La sensibilitat del Perico es desborda en aquest disc, aconseguint moments de bellesa sublime. Una música per escoltar amb calma i en silenci.

Lamentablement el disc, que vaig aconseguir un poc casualment, està descatalogat i si alguna persona vol escoltar-lo sencer -no han entrat tres o quatre fragments- me'l pot demanar i tractaré de fer-li-lo arribar.

Bona escolta.