dijous, 30 de juny del 2016

Un virtuós del segle XX: Sviatoslav Richter

Programa 344

Sviatoslav Richter, d'ascendència alemanya, va néixer el 20 de març de 1915 a la ciutat de Jitòmir, situada a l'actual Ucraïna, morint l'1 d'agost de 1997.  De pare pianista i organista, d'ell rebé les primeres lliçons. De ben jove es va dedicar a la composició que ben aviat abandonaria per dedicar-se totalment a la seua carrera com a pianista en la què va ser reconegut arreu del món com un autèntic virtuós.

Malgrat les dificultats que patiren molts músics a l'URSS en eixir-se'n de les línies estètiques o polítiques del règim, Richter va aconseguir un prestigi tan enorme que va resultar "intocable". És veritat que ell no tenia especial interés en els temes polítics i que no tenia cap problema en anar allà on li digueren a tocar, resultant com una mena de representació "icònica" de la "superioritat" de l'ensenyament i la cultura soviètica.

La seua carrera li va dur, a partir dels anys 1960, a fer  gires arreu del món, interpretant amb les orquestres i directors més prestigiosos. El seu estil pulcre, enèrgic quan calia, perfecte en qualsevol cas, va fer que se li obrigueren totes les portes i se li rendiren tots els públics.

Malgrat que els seus compositors preferits eren els clàssics i els romàntics, amb especial incidència en els autors soviètics/rusos, no per això va perdre el contacte amb els compositors contemporanis. És d'aquesta època que hem posat la música del programa, amb obres de Webern, Bartok, Simanovsky i Hindemith.

Existeix un excel·lent documental del francés Monsangeon, sotstitolat en anglés, sobre la seua trajectòria musical i personal.

Música pera piano sols, que destaca encara més la seua mestria en l'instrument.