dijous, 21 de juliol del 2016

Edgard Varèse i la renovació musical al segle XX

Programa 347

Nascut el 22 de desembre de 1883 a París i mort el 6 de novembre de 1965 a Nueva York Edgard Varèse és un nom a escriura en l'història de la música occidental amb lletres majúscules.

Va estudiar a la Schola Cantorum de París (1903-1905) i al Conservatori de París (1905-1907). Va viatjar a Berlín, on va conèixer Richard Strauss. El 1913 va tornar a París, però el 1915 va emigrar a Nova York on va residir fins la seua mort.

Persona inquieta i innovadora va estar entre els primers compositors que va treballar amb la música electrònica sense abandonar, en la majoria dels casos, l'estructura melòdica en les seues composicions, la qual cosa fa d'ell un músic que resulta fàcil d'escoltar per aquelles persones que no tenen l'oïda avesada a sons d'avantguarda, al contrari del que passa amb les composicions de gent com Pierre Boulez o Stockhausen o l'espanyol Luís de Pablo. Al contrari d'estos compositors, no va passar pel laboratori de Boulez i el seu desenvolupament musical va resultar independent d'aquelles corrents.

De fet, la facilitat entenedora de la seua música va fer que posara la banda sonora de vàries pel·lícules.

Concebia els element de la seua música en termes de "masses sonores", a la manera en què les substàncies cristal·litzen de forma natural. Ell pensa que per a oïdes obstinadament condicionades per les músiques habituals i consagrades a l'època, qualsevol cosa nova en la música és percebuda com a simplement "soroll". Aleshores ell posa la qüestió: "Què és la música si no sorolls organitzats?". 

La seua personalitat musical és massa extensa per escriure ací poc més que unes ratlles. Qui estiga interessat en la seua música, després -espere- d'escoltar el programa, pot trobar alguna cosa més 
-ací
-ací,
-ací (en anglés)
i escoltar coses seues en you tube.
Atreviu-vos!