dijous, 26 de gener del 2017

Els Grammys amagats: Claudia Montero

Programa 368

Quan la gent treballa de valent; quan la gent treballa per amor a la seua feina, en aquest cas la música; quan hi ha una persona que té coses a dir, al final eixes coses arriben a bon fi (o deurien...).

Claudia Montero és una argentina què, per les raons de la situació de la seua estimada terra, va aparèixer per terres valencianes el 2002 on va continuar estudiant -va fer un màster ací- i la seua vàlua li va procurar immediatament feina al Conservatori d'Alacant, primerament, i ara, definitivament, al Conservatori Superior de Castelló, d'on és professora titular, encara que té la seua residència a València, on ha consolidat una família, a part de la seua carrera musical.

Una carrera musical meteòrica car, sent una persona jove, ha aconseguit que, des de l'any 1993 s'estrenen totes les obres seues (!).

El seu catàleg de composicions, amplíssim i variat (obres per a piano, dos pianos, orquestra, peces per a solista i orquestra, clave, obra coral basada en el folklore i una extensa obra de peces de cambra de formacions variades, algunes d'elles per encàrrec,...). En definitiva, el seu catàleg ja el forma una quarantena d'obres, insistisc, TOTES ESTRENADES, cosa prou complicada per a un/a autor/a viva...i molt viva, per raons que ella explica molt bé en aquesta inreressant entrevista, on no es mosega la llengua.

Eixa enorme tasca l'ha dut a aconseguir els anys 2014 i 2016 el Grammy a la millor composició clàssica contemporània amb dues peces que són les que aneu a escoltar hui: Concierto para violín y orquesta de cuerdas y Cuarteto para Buenos Aires, per a  quartet de cordes.Quanta gent s'ha assabentat d'això a València?. Reconec que jo ho vaig saber per una amiga comú. Però quelcom paregut passà amb el disc-llibre del Jordi Savall sobre els Borja, També Grammy l'any 2011.  País!...

Però la Claudia no para i sembla que està treballant en un concert per a piano i orquestra que pensa presentar l'any que ve als Grammy. i encàrrecs amb data d'entrega, un quintet ( quartet de cordes i guitarra) para el Cuarteto Latinoamericano, un Concert per a arpa ( Italia 2015) i altre quartet per a un Festival a França i estudia a més propostes per una òpera a NovaYork (!) . Algú en dóna més?

En tindrà un tercer Grammy? Esperem que sí. L'obra feta bé i amb amor cal que tinga la seua recompensa.

P.D.: Qui tinga l'Spotify podrà escoltar la seua obra gravada completa, inclosa una preciosa peça per a arpa, totalment allunyada dels paràmetres "piazzolans" feta per a una arpista italiana.