dijous, 20 de juliol del 2017

La joventut d'una veterana: Sofia Gubaidulina

Programa 392

Avui anem a escoltar música d'una autora què ja havíem programat.

Sofia Gubaidulina, que ara en té 85 anys, empentada pel seu afany de renovació, ha estat, sobretot des que va eixir de Rússia i es va anar a viure a Alemanya, una autèntica màquina de composar, amb encàrrecs dels quatre punts cardinals.

La peça que aneu a escoltar hui "El Cant del Sol", està basada en un text de Sant Francesc d'Asis, encomanada pel seu amic íntim, el violoncel·lista Mstislav Rostropovich per al seu setantè aniversari.

Peça coneguda a tot arreu a la seua època -i ara- sembla que va ser la primera obra literària escrita en llengua vulgar, no en llatí, en tota Itàlia. El misticisme  del text del sant d'Asís quadra perfectament amb la coneguda fervent religiositat de l'autora.

Com que als anterior programes dedicades a la Gubaidulina ja varem fer una ampla ressenya de la seua biografia no anem a dir més. Tan sols recomanar-vos que escolteu la peça en un lloc tranquil i sense que res altere l'ambient que vos envoltarà en sonar la música d'aquest "Cant del Sol". Pura espiritualitat i sensibilitat musical. Una música angelical.