dijous, 13 de juliol del 2017

Un ilustre desconegut per estes terres: Dave Grusin

Programa 391

 Dave Grusin va nàixer a Littleton, Colorado el 26 de juny de 1934

Un dels deu millors productors de la seva generació, Dave Grusin és possiblement més reconegut com a artista de jazz i fundador de la prestigiosa firma discogràfica GRP. Graduat de piano a la Universitat de Colorado el 1956, va créixer amb un fons de música clàssica, el seu pare, Henri Grusin, va ser un violinista professional.

Inicialment va ser el director musical d'Andy Williams, tocant piano en més d'una mitja dotzena d'àlbums dels més venuts del cantant. Durant eixe període, Dave Grusin també va gravar tres LP de jazz per a Epic i Columbia.Va desenvolupar una reputació com l'home a cridar quan un projecte discogràfic s'enganxava o requeria alguna cosa més, treballant com a arranjador, director o productor. No obstant això, el seu principal enfocament des de finals dels seixanta en endavant va ser en la composició per a la pantalla alhora que composava sintonies i temes per a alguns dels millors programes televisius.

Als anys setanta va començar a treballar amb el productor / enginyer Larry Rosen, que va reunir àlbums per a joves artistes de jazz en Blue Note i CTI. Dave Grusin va tornar a ser el protagonista com a artista amb el disc "Discovered Again", seguit l'any següent per "One of a Kind". Aquests incloïen algunes de les seves pròpies composicions i van definir el to per a un jazz amb molts elements electrònics que complementen els acústics, situant-lo al capdavant del moviment de jazz de fusió.

A la dècada dels vuitanta va començar la seva carrera daurada amb les bandes de peŀlícules com la que escoltareu el programa, "The Fabulous Baker Boys", guardonada amb un Grammy a la BSO o "The Graduate".

El 1982, juntament amb Larry Rosen, va formar l'empresa discogràfica GRP, i va produir una gran quantitat d'àlbums de jazz orientats a la fusió per a àlbums d'intèrprets innovadors. Amb un enfocament en la llibertat artística, GRP va ser pioner tant en l'enregistrament digital com en els discs compactes gaudint de l'èxit artístic i financer.

La dècada dels noranta va representar una línia divisòria en la carrera de Dave Grusin com a músic, amb el retorn al piano acústic i quatre aclamats àlbums d'homenatge a Gershwin, Ellington, Mancini i Bernstein. GRP es va vendre a MCA l'any 1991, però Dave Grusin es va mantenir en la direcció.

En el nou segle, amb un freqüent col·lega, el guitarrista Lee Ritenour, va publicar una melodiosa barreja de clàssics, folk i jazz sota el títol "Two Worlds". Va afegir un nou Grammy a la seva col·lecció el 2003 per arranjar un CD de James Taylor, i el 2004 va treure el seu primer enregistrament de la música de piano solista durant quatre dècades, "Now Playing", una col·lecció de temes propis de pel·lícula.

La carrera musical de Dave Grusin s'ha distingit per un domini d'una variada gamma d'estils, contrarestat per un toc al piano que fa que la seva signatura del teclat sigui totalment única.