dijous, 21 de setembre de 2017

Un músic "passat de moda": Respighi

Programa 396

A la música, com a totes les arts, hi ha modes. Estes modes poden ser de llarga durada o efímeres. El compositor del qual aneu a escoltar música hui és un d'eixos fenòmens que, a començament del segle XX, va viure una època daurada, d'enorme popularitat, però del qual, cinquanta anys després, quasi ningú se'n recorda i les seues composicions no es programen.

Ottorino Respighi (9 de juliol de 1879, Bolonya, Itàlia - 18 d'abril de 1936, Roma ), va ser un compositor italià que va introduir el color orquestral rus i algunes de les violències de les tècniques harmòniques de Richard Strauss en la música italiana. Va estudiar al Liceu de Bolonya i després amb Nikolay Rimsky-Korsakov a Sant Petersburg , on va ser primer violista a l'Orquestra de l'Òpera. Dels seus mestres estrangers, Respighi va adquirir un domini del color i un interès per la composició orquestral.

Un concert "notturno" per a orquestra va ser interpretat exitosament al Metropolitan Opera House el 1902. Va composar algunes òperes, d'èxit més aviat sols a Itàlia, encara que això li va donar reconeixement i la titularitat el 1913 a l'Acadèmia de Santa Cecília a Roma com a professor de composició. Es va convertir en director del conservatori el 1924 però va renunciar el 1926.

Respighi va ser dibuixat pel clima sensual i decadent de la Roma representada pel poeta Gabriele D'Annunzio , i en les seves famoses suites anomenades "romanes" - I Pini di Roma ( 1923-24) i Fontane di Roma (  1914- 16) i Feste Romane ( 1929 especialment) va tractar de transmetre la subtilesa i el color de la imaginació del poeta.   

Musicòleg enamorat dels autors, sobre tot italians, del VXI, XVII i XVIII, així com del cant gregorià, Bach i altres mestres clàssics, va "respirar" en moltes peces l'aire de les velles danses o de Vivaldi o Monteverdi i va compondre tres conjunts de danses antigues i Àries . Una de les seves partitures més populars va ser el seu arranjament de peces de Rossini, La Boutique fantasque,(la Tenda encantada) produïda pels Ballets Russos de Diaghilev a Londres (1919).

Com a compositor d'òpera, la més coneguda siga, potser, La fiamma (1934), que transfereix l'ombrívola tragèdia noruega d'H. Wiers Jenssen (coneguda pel públic de parla anglesa versionada per John Masefield com La bruixa ). En una vena diferent i més subtil són la seva Lucrezia pòstuma (completada per la seva dona, Elsa, 1937), la segona mostrant l'interès de Respighi en el recitat dramàtic de Claudio Monteverdi , l'Orfeo del qual va transcriure gratuïtament per a La Scala de Milà, el 1935.

Al nostre programa Programa 206 podeu escoltar El pins de Roma, hui escoltareu altra peça de la trilogia, Les Fonts de Roma i un fragment de Les Festes Romanes.

Música un poc "decadent", si voleu, però de molt agradable escolta.