dissabte, 7 de juny del 2014

Unes germanes molt especials: les germanes Labèque-1

Programa 258

Com en tantes ocasions i en tots els àmbits on les persones que destaquen han estat "espentades" pels seus progenitors, les nostres personatges de hui, les germanes Katia i Marielle Labèque varen ser educades per la seua mare, la pianista i pedagoga musical italiana Ada Cechi, per a la música.

Nascudes a Baiona, al pais basc francés, varen ser educades musicalment des de la seua més tendra infantesa. Passaren pel Conservatori de Paris...i allí començà tot, amb una gravació dels Amen de Messiaen, quan contaven tan sols 17 i 19 anys. L'anècdota del tema la contarem al següent programa.

Inicialment es varen especialitzar en la música culta contemporània, interpretant i gravant obres de John Cage, David Chalmin, William Duckworth, Arvo Pärt, Michael Nyman, Terry Riley, Steve Reich, Pierre Boulez, etc.

Però les seues inquietuds musicals abasten, pràcticament, la història sencera de la música i la majoria de géneres, incloent-hi el flamenc o la música basca. Al programa de hui posarem una sèrie d'obres de Gershwin, sobretot la "Rhapsody in Blue" que va suposar el primer èxit mundial d'una parella de germanes que mai s'han separat ni artística ni personalment: viuen i treballen juntes, fins i tot amb les seues parelles, aspecte en el qual també han tingut parelles variades. Katia va estar casada amb John McLaughlin i ara amb el cantant de Red Velvet, mentre que Marielle està casada amb un conegut director d'orquestra rus, Semyon Bychkov