dijous, 27 de juliol de 2017

Grups que fan colla: Bill Evans Project & companys

Programa 393

És una cosa prou freqüent en el món del jazz que els grups duren poc de temps tocant junts. Les necessitats d'evolució, la manca d'acoblament o senzillament l'avorriment de tocar sempre el mateix amb els mateixos, fan que les agrupacions jazzístiques siguen prou efímeres.

Per altra banda, l'estímul de tocar amb qui no s'havia fet mai o quasi mai renovant-se interiorment i artísticament, o la simple oportunitat d'un contracte, fan que el món del jazz no es caracteritze per l'estabilitat. Potser el Modern Jazz Quartet siga l'únic grup que, en dues etapes i tan sols amb la variació d'un sol músic, haja durat quelcom més d'una quarantena d'anys tocant junts.

La música que aneu a escoltar hui és un clar exemple del que dic. Bill Evans, saxofonista (no confondre amb el pianista) i "leader" -a mitges- de la formació , Dean Brown, guitarrista de guitarra elèctrica, Darryl Jones, contrabaixista elèctric y el bateria Dennis Chambers, porten potser un parell d'anys o poca cosa més, tocant junts, però les seues trajectòries professionals (veure els enllaços) són d'allò més divers: jazz, clar, en totes les seues versions actuals (fusió, free, funkie,...), pop, rock, etc. Per exemple, el baixista va substituir un temps a Bill Wyman quan aquest deixà els Rolling Stones, altre tocà amb el grup que acompanyava Sting, altre en discos de la Cristina Aguilera...és a dir, uns bons músics als quals els cal treballar per guanyar-se la vida, però que, decididament, es defineixen com a músics de jazz, la música amb la qual es troben més a gust.

Per cert, varen actuar al Festival de València d'enguany, el 2017, com a part d'una gira per tot l'estat.

La seua música alegre, sona sòlida, professional. Personalment m'agraden més el baixista i el bateria, però es qüestió de gustos. En definitiva, una audició per a gaudir d'uns excel·lents músics en una actuació en directe de l'any passat a Lugano.

Amb aquest programa acabem la temporada 2016-2017 d'Els Camins de la Música. Espere haver tingut encert en la tria dels programes, encara que ja sé que, amb l'enorme varietat de músiques que pose, algunes hi haurà que no us agraden. La idea, ja sabeu, és fer-vos obrir la sensibilitat musical en moltes direccions.

Bon estiu, una forta abraçada a totes i tots i fins setembre.