dijous, 10 de setembre del 2015

Eliane Elias: La millor música brasilenya de jazz...segurament-1

 Programa 304

Eliane Elias (Sao Paulo, 19 de març de 1960) és una pianista, arranjadora, compositora i directora brasilera de música de jazz, encara que ha freqüentat també els camps de la música popular i la clàssica, sent un exceŀlent exponent de la fusió entre totes estes músiques, fonamentalment de la música brasilera i el jazz.

Va heretar el seu talent musical mare de la seva, Lucy, pianista clàssica que també s'interessava pel jazz. Després d'estudiar sis anys al Centre Livre d'Aprenentatge Musical (CLAM) , va seguir estudiant tècnica clàssica . Ja d'adolescent, Elias va compondre els seus primers temes i va començar a actuar a clubs de jazz. Realitzant una gira per Europa el 1981, va conèixer al baixista de jazz Eddie Gómez que la va animar a viatjar a Nova York, on estudià a la prestigiosa Juilliard School of Music.

La carrera professional de Elias va aconseguir un avanç Important en ser convidada  a unir-se el 1982 al grup Steps Ahead, liderat per Mike Manieri i format per Michael Brecker, Peter Erskine i el seu vell conegut Eddie Gómez i amb ells va gravar algun disc el 1983. Després abandonà el conjunt, per començar a col·laborar amb el trompeta Randy Brecker, amb qui es casaria més tard gravant un duo al disc titolat "Amanda" (1984), el nom de la seua filla què, per cert, és ara cantant professional de R&B.

El seu següent pas professional ja va ser formant grups propis com a líder, gravant nombrosos discs. En la actualitat ja va pel seu 25é CD, i encara té corda per a una bona estona al seus 51 anys.

Ha realitzat diverses gires,comptant amb músics de com Jack DeJohnette i Eddie Gómez, Erskine i Marc Johnson, amb qui actualment està casada.

El seu disc més conegut és l'anomenat "Sols i duets" del 1995  amb Herbie Hancock, que va ser nomenat als Grammy.

Elias ha incorporat també la seva veu en discs com Eliane "Elias Plays Jobim" de 1989. Treballa també periòdicament amb el Brasil Project de Toots Thieleman i com a directora musical del grup de Gilberto Gil.