dissabte, 19 de gener del 2013

El piano. Els primers grans de l'instrument: Mozart

Programa 198

Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 27 de gener de 1756 − Viena, 5 de desembre de 1791), va ser, sens dubte, el primer gran compositor i intèrpret d'aquest nou instrument.
Les seues qualitats com a intèrpret a edats en les quals un xiquet normal ni tan  sols pensa en altra cosa que els jocs, hàbilment aprofitades des del punt de vista "empresarial" per son pare, exceŀlent músic també, el varen fer l'intèrpret més famós, de llarg, en l'Europa de l'època i un dels compositors de moda.
Les seues improvisacions al teclat d'un d'aquells primitius piano-forte eren famoses a tot arreu, tant o més que les seues composicions escrites sobre paper pautat.
Com ja hem dit moltes vegades, la improvisació per part dels intèrprets no la varen inventar els músics de jazz al segle XX.
Hui escoltarem algunes de les peces més conegudes d'aquest prodigi Salzburgés, per a piano, en interpretacions actuals i per músics de prestigi, fen palès que l'instrument va tindre una exceŀlent acollida des de bon començament.
Cal destacar que la sonoritat de l'instrument, amb la variació dels materials i les tècniques constructives al llarg del temps d'ençà dels de Cristofori, ha fet guanyar en expressivitat, encara més, l'instrument.