dissabte, 23 de novembre del 2013

Dones compositores: Hildegarda de Bingen - 2

Programa 234


Acabem en aquest programa la ullada a la música i la vida de Hildegarda de Bingen, amb l'escolta d'una peça seua, musicalment bellíssima, escrita per convèncer al personal de les necessitats de la virtut -catòlica, clar- per aconseguir el premi del viatge celestial després de la mort.

Fem també una nova revisió a les circumstàncies vitals d'aquesta monja, fundadora del seu propi monestir, que al seu temps va esdevenir consellera de reis i grans senyors en temes no sols espirituals.

Una vida interessant i una música bellíssima i suggerent, que s'emfrontà a l'ortodòxia cirtescenc sobre com composar la música religiosa.

Hildegard von Bingen   va ser una dona excepcional si es pensara en el món de hui. Imagineu-vos, doncs, una dona, monja, teóloga -clar-, filósofa, experta en botànica, fonamentalment centrada en les característiques medicinals de certes herbes, que parla de l'orgasme femení, compositora destacada i avanguardista i persona rebel front al conformisme de les autoritats civils i eclesiàstiques...al segle XII a la Renània, actual territori alemà.