dijous, 20 de febrer del 2020

Els virtuosos incansables: Spanis Brass i Jules Verne

Programa 501

Ja em resulta difícil dir més elogis dels Spanish Brass, crec que els he exhaurit ja als cinc programes anteriors on vos he proposat l'escolta d'algun dels discos seus. En tot cas em reitere en esta ocasió en allò dit anteriorment. Són una formació puntera, a nivell mundial, en el seu camp, i això no els ha fet "pujar-se a la figuereta" -permeteu-me l'expressió- ni "posar-se monyos". Ells continuen treballant per eixamplar la seua tècnica i altres virtuts musicals...i el seu repertori. I quan no troben un repertori que els agrade o els abelleix alguna cosa nova...doncs l'encomanen. Aquest és el cas.

La música que escoltareu és un encàrrec dels Spanish Brass a un veterà, polifacètic i...amic, Albert Guinovart. Músic d'àmplia experiència en camps tan variats com l'òpera (en té dues), música simfònica, coral, per grups de cambra de diversa formació, abundant literatura pianística (és també un reputat pianista), arranjador prestigiós, compositor de música de pel·lícules i sèries de televisió i, la seua faceta que l'ha fet més popular probablement, compositor de cinc obres musicals per a la prestigiosa companyia Dagoll Dagom.

El disc té com a obra titular una peça anomenada "Les Aventures De Jules Verne" i, com a motor, una suite en sis moviments, inspirada en sis de les obres més populars del famós i estimat escriptor francés, en la seua vessant d'aventures fantàstiques.

El disc es completa amb dues peces més de cambra. Una de la parella de germans de Silla Francisco José i Andrés Valero Castells, i altra del conegut compositor català Salvador Brotons, totes dues per quintet de vent i piano, lloc que ocupa el mateix Albert Guinovart.

El disc en conjunt és dels més agradables que he tingut ocasió d'escoltar els darrers temps. Unes músiques fluides, encomanadisses, fàcils d'escoltar, encara que la seua "facilitat" no implica, ans al contrari, vulgaritat. Totes tres són d'una gran qualitat però això no implica fàcils concessions a l'audiència, sinó que són la mostra de la mestria dels compositors i el seu domini de la tècnica musical, cosa gens estranya en persones de tanta veterania i reconeguts mèrits.

Els Spanish Brass han encertat una altra vegada, traguent a llum dues estrenes i una altra peça adaptada a la seua formació, enriquint així, una miqueta més, la seua excel·lent discografia.