dijous, 30 de setembre del 2021

Una estrena mundial!! El darrer disc del Pau Viguer Trio

 Programa 563


El Pau Viguer és un vell amic d'aquest programa i com a amic l'escolte. Atenció, però, això no vol dir que el meu comentari estiga influenciat per eixa amistat.

Després de quatre discs en trio i un darrer, fet a la pandèmia, amb ell sols al piano redescobrint/despullant l'essència de velles cançons seues, ara ens presenta un altre disc a trio, amb els seus inseparables Xuso Barberà, al contrabaix i Felipe Cucciardi a la bateria.

Fa temps que toquen junts, molt de temps, i això es nota. Però aquest disc no és un punt i seguit dels anteriors exactament. Encara que, fins i tot, re-interpreten algunes de les seues composicions de la darrera època, l'aire que tenen sembla que bufa en un sentit un poc diferent.

Sense trencar amb l'innat sentit melòdic del Pau Viguer -una de les seues senyes d'identitat més clares- sembla que tracte de retrobar alguna cosa dintre seu que, en certa mesura, havia obviat fins ara.

Hi ha peces emblemàtiques en aquest sentit: "Homofonia", "Desconstrucció de Clementi" i "Trampantojo de Bach". Els temps de la seua estada al conservatori, probablement adormits de fa temps, sembla que han tornat al seu cap i ha volgut fer una mirada enrere per, probablement, agafar impuls cap una nova etapa que s'albira d'entre les notes d'aquest darrer disc

Junt a les dues peces de composició relativament recent que a mi, personalment, m'encanten -"212 Farenheit degrees" i "S.O.S. Terra"- amb un tractament més marcadament "jazzer", el disc és un grapat de cançons ben construïdes i millor interpretades, donant fe que sap l'any i el món en què viu i que els conflictes que vivim no li són aliens.

Com dic, de vegades, la gent que ha rebut dels deus la capacitat de crear bellesa tenen l'"obligació" de crear-la per a gaudi de la resta de mortals.

I, és clar, esperem el pròxim disc.

- I una postil·la. El disc, anomenat "Dreaming", no eixirà en format físic -és el signe dels temps...- però anirà publicant-se, a partir del 22 de setembre d'enguany, a raó d'una peça per setmana a les xarxes socials habituals. Per això he dit que esteu escoltant "una ESTRENA MUNDIAL". Fins ací nou setmanes, no es podrà escoltar sencer mes que ací, als "Camins de la Música". Gràcies per la primícia, Pau!! I molta sort.