dijous, 13 d’abril del 2023

Una abanderada imprescindible en la renovació del jazz: Esperanza Spalding en directe amb Freh Hersch

Programa 630

 

Com que ja  he  fet prou panegírics de l'Esperanza Spalding en varis programes -emesos enllà pel 2014- esta vegada vaig a posar, traduït del francès ,un comentari sobre la gravació que escoltareu hui, que em sembla tan encertat que crec que diu tot allò que jo podria dir...però millor expressat. 


"El pianista/compositor Fred Hersch i la cantant/baixista/compositora/lletrista Esperanza Spalding es troben entre els artistes més respectats i inventius del jazz modern. The Village Vanguard és un lloc de culte del jazz. El duet i el club convergeixen per a una actuació màgica a "Alive at the Village Vanguard", una rara oportunitat que els oients apreciaran, ja que la col·laboració és singular i emocionant entre aquests dos artistes a l'altura del seu art.

"Alive at the Village Vanguard" mostra la increïble química d'aquests dos mestres musicals i treu aspectes distintius en la interpretació de l'altre. Fred Hersch i Esperanza Spalding només s'han reunit per a un grapat d'actuacions a Nova York des que es van conèixer el 2013 durant la sèrie anual de duets de piano del Jazz Standard. En poc temps, el duet va desenvolupar un enfocament molt personal, no només en els anals dels duets piano-veu, sinó en les seves pròpies pràctiques. Pujant a l'escenari sense arranjaments fixos i només amb una vaga idea del repertori que exploraran, a la parella sense por els agrada actuar sense xarxa de seguretat.

"Aquesta gravació sembla com si estiguessis assegut al millor seient de l'avantguarda per gaudir de la millor experiència de concert", diu Fred Hersch. "Podeu sentir realment l'ambient del lloc, el públic i la nostra interacció. Vam triar la paraula Alive per al títol del disc perquè realment es pot sentir la intimitat i l'energia de les actuacions”.


Aquest comentari està traduït de la web:

https://www.radiofrance.fr/francemusique/podcasts/open-jazz/fred-hersch-esperanza-spalding-dans-l-ecrin-du-vanguard-3969173

Sols un desig i una petita postil·la: "Esperanza, continua  el teu camí". Esperem la pròxima gravació.

Aconselle veure aquest video, on, en una actuació recent, es repeteix la fòrmula del disc, amb el Fred Hersch al piano i la Esperanza Spalding cantant.