dissabte, 2 de maig del 2015

Leopold Stokowski. Un pioner de les gravacions...i de més coses - 1

Programa 292

Leopold Anton Stanislaw Stokowski va néixer el 18 d'abril de 1882 a un barri de Londres de pares que no tenien res a veure a la música, però ell va estudiar-la des de ben menut fins arribar a fer-ho al Royal College of Music de Londres i al Queen's College de Oxford.

La seua primera feina va ser la d'organista a algunes esglésies, però la seua ambició musical el va dur a ser contractat, també coma organista, a una església de Nova York. Va ser allí on trobà la que seria la seua "manager", descubridora i...esposa -durant uns anys-, la aleshores molt coneguda pianista Olga Samarof.

Malgrat que no havia estudiat direcció d'orquestra, la seua ambició era la de dedicar-se a eixa activitat i, amb l'ajuda de la Samarof, va aconseguir estrenar-se com a director a l'Orquestra de Cincinnati. I llavors va començar tot.

Amb una tècnica que, alguns puristes de l'època i d'ara, consideren com a poc heterodoxa, va ser un referent al seu moment per a molts directors.

L'any 1912 va ser contractat per l'orquestra que li va donar fama mundial i per a la història, l'Orquestra Simfònica de Filadèlfia.

La seua primera gravació, que podeu escoltar al programa, es va fer l'any 1917 i, a partir d'eixe moment, la seua activitat discogràfica, què és la que podem fer-vos escoltar, no va parar fins la seua mort l'any 1977.

Hui, entre altres, escoltaren la seua personalíssima versió (com totes les seues) de la coneguda Cinquena Simfonia de Beethoven

El youtube en té una enorme quantitat de gravacions seues per escoltar. Paga la pena.