dijous, 7 de novembre del 2019

Homenatge a una mestra: Nina Simone

Programa 486

En primer lloc una disculpa. En fer aquest programa m'he adonat que no tenia cap programa, en 13 anys, dedicat a la Nina Simone!!  Com que no m'ho puc creure és probable que ho fera als començaments del programa, quan encara no tenia aquesta web i, per tant, no estaria indexada. Així doncs, ja tinc feina per un parell de programes què promet que faré ben prompte!

I ara anem amb el disc que s'escoltarà, i tindreu penjat, com de costum, ací dalt, al número del programa, d'on el podreu escoltar en "streaming" o descarregar-vos-el. Es tracta d'una fórmula utilitzada moltes vegades per la indústria discogràfica; agafar cançons d'algun/a artista conegut/da i fer-ne versions. Jo mateix, en aquest programa, en ocasió del cinquantenari dels Beatles, vaig fer-ho amb una tria d'intèrprets més o menys acostats al jazz (i al pop i rock).

Ací el jazz ve ja "de fàbrica", car Nina Simone és una de les GRANS de la música de jazz vocal. Associada inicialment al moviment be-bop, va fer després el seu camí, poc afortunat al seu moment, des del punt de vista comercial, amb els seus millors discos editats en poc més d'una dècada, la dels '60. Com moltes vegades passa, va ser després de la seua mort que molta, moltíssima gent de camps tan variats com el jazz (obvi), blues, pop, rock i altres de difícil enquadrament, ha vist en ella el seu model a seguir.

El director, arranjador i compositor francès Clément Ducol ha fet una sèrie d'arranjaments amb tots els elements d'una producció de luxe (gran orqueNina Simonestra, solistes de luxe,etc.), d'una desena de cançons que originalment va interpretar Nina Simone, entre les quals, evidentment, no pot faltar la que la identifica per al gran públic "My baby just cares for me".

Com que l'interès del disc rau també en la variada personalitat dels intèrprets, vos deixe el completíssim catàleg del disc -en francés sols, ho sent- perquè es poden escoltar veus molt interessants, algunes de gent quasi desconeguda el 2014 (data de llançament del disc) i altres de gent que llavors ja en tenia dos Grammys en la categoria del jazz vocal.

I per hui ja n'hi ha prou. Seieu-vos i escolteu tranquil·lament esta selecció de cançons que la inoblidable Nina Simone ens va deixar. Promet remeiar aquest "lapsus" en pròxims programes que dedicaré, monogràficament, a ella.