dijous, 4 de novembre del 2021

Compositora, arranjadora, pianista, lider dels seus grups, cantant...i negra: Lil Hardin


 Programa 568

 Les dones varen representar un paper important en la difusió del jazz des de bon començament. Això sí, com a "canaris", és a dir, com a cantants que feien bonic al davant del grup o l'orquestra. Però no totes varen seguir eixe camí.

Lil Hardin, coneguda també com a Lil Hardin Armstrong, per haver estat durant un temps l'esposa de Louis Armstrong, no era exactament un canari. Concretament en el cas de la seua parella durant uns anys, va ser la "Pigmaliona" que el va espentar per fer-lo créixer personalment i musicalment.

Però el cas era que Lil Hardin havia estudiat música des de la seua més tendra infantesa i, a més, sa mare va creure en ella i la va ajudar en la seua idea de dedicar-se a la música, anant a conservatoris i escoles (per a negres, clar...) on va aprendre i destacar com a alumna.

Ben prompte va començar a fer carrera professional. Després de passar per alguns petits grups local, ella (i sa mare, vist que la professió li donava per viure) se n'anaren a Chicago on als 23 anys es va enrolar en l'orquestra de Kid Ory i, molt poc després, va ser contractada per la millor orquestra de l'època, amb diferència, la de Fletcher Henderson, on va despegar professionalment fent de compositora, pianista evidentment, arranjadora i eventualment cantant. Allí es va trobar amb un jovenet tímid però brillant musicalment, anomenat Louis Armstrong al qual va "construir" personal i professionalment. Però eixa no és la història que toca hui.

La carrera professional de Lil Hardin i les seues ganes de volar la varen dur a formar part dels HotFive i dels Hot Seven  que varen fonamentar, definitivament la carrera de Armstrong. Però ella volia més i ràpidament va formar grups(s) propis i començà una brillant carrera professional com a pianista, compositora, cantant i arranjadora, liderant grups on la resta de membres eren homes, encara que eventualment també va formar algun grup de dones, però ella cercava l'excel.lència i no li feia res que foren homes o dones.

La seua carrera va durar cinc decennis, amb daltabaixos en la seua activitat musical (en un cert moment es va dedicar a dissenyar roba...amb èxit!). Les seues gravacions varen ser abundants, assoles o acompanyant algun altre/a músic/a.

Escolteu, amb atenció a esta excel·lent pianista, comparable als grans iniciadors del piano en el jazz (Willie "Lion" Smith, Earl Hines,...) i descobriu perquè va tindre tant d'èxit com a compositora i com a música.

Llistat de cançons del disc sencer: https://www.allmusic.com/album/lil-hardin-armstrong-her-swing-orchestra-1936-1940-mw0000057974

Llistat d'intèrprets:  https://www.allmusic.com/album/lil-hardin-armstrong-her-swing-orchestra-1936-1940-mw0000057974/credits

El disc semcer podeu escoltar-ho a:  https://www.youtube.com/watch?v=VorE5kg-AnA