dijous, 29 de juny del 2023

Marian Rosa Montagut: Viure de, en, per la música, d'una dona

Programa 640



"Una no tria la música, és la música la que et tria a tu"

No cal que em capfique en cercar alguna definició millor per dibuixar el perfil de Marian Rosa Montagut, ella ho va dir amb una frase tan rodona com clarificadora.

La música la té atrapada "diuen que, de les drogues, se'n pot eixir, però no és possible fer-ho de la música". La Marian, una d'eixes persones meravelloses amb les qual he tingut la fortuna de trobar-me, com una conseqüència de la idea que vaig tindre en posar-me a fer aquest programa, és un ésser que viu per a ser una dona-música, ambdues coses de manera indestriable, ella no pot entendre la vida sense aquest art impalpable que és l'idioma més universal que hi ha.

He volgut que, per acabar aquesta temporada del "Camins", ho férem amb dues dones, Claudia Montero i Marian Rosa Montagut que, per viure per ací prop, m'han donat l'oportunitat de gaudir del contacte personal i entendre millor què hi ha al darrere d'una dona que es dedica, amb cos i ànima, al seu art.

És un món el qual, malgrat el que pot semblar, encara és un àmbit en el que el fet del gènere també té les seues conseqüències, no sempre favorables precisament. Però això ho explica millor ella en l'entrevista que, per al programa, li hem fet.

L'única recomanació  que m'agradaria fer és que escoltcamins640-marian.mp3eu amb cura el que em va dir Marian que, per fer-se la conversa -més que entrevista- en un ambient relaxat, de confiança, quasi íntim podríem dir, deixa escapar alguns silencis, alguna frase on es pot endevinar el seu riquíssim món interior i les seues vivències artístiques, sempre matisades al nivell personal per la seua condició de dona. Un aspecte que no es pot menystenir a un món al que ella va decidir enfrontar-se amb totes les conseqüències i servituds, amb els riures i els plors, amb una ferma voluntat de seguir el seu camí pesara a qui li pesara.

La resta de nosaltres hem gaudit, sols, de la part bonica, dels fruits del seu treball artístic perquè, com he dit alguna vegada, quan els deus han assenyalat amb el seu dit una persona per a que creara bellesa, eixes persones no ens poden negar a compartir-la amb la resta de mortals.

Gràcies Marian, pel teu art, gràcies per ser dona.